Φωνή της Αμερικής ▪ Greek

Κείμενο
Αναζήτηση

Κατεδαφίστηκε οδόφραγμα της οδού Λήδρας


09-03-2007
Ακούστε την ανταπόκριση της ΦτΑ για την διάνοιξη της Οδού Λήδρας -Download audio clip

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ μπουλντόζες και τμήματα στρατού και αστυνομίας έφτασαν εμπρός στο τείχος που σφράγιζε την Οδός Λήδρας στη Λευκωσία και άρχισαν την κατεδάφισή του ξεκινώντας από το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς. Ήταν μία ξαφνική κίνηση της Κυπριακής Κυβέρνησης, που κανείς δεν περίμενε, παρόλο που είχαν προηγηθεί συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά  για την αναγκαιότητα της διάνοιξης του δρόμου που θα επανασυνέδεε τα δύο τμήματα της κυπριακής πρωτεύουσας.

Συγκινημένοι οι κάτοικοι της περιοχής κατέκλυσαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά το χώρο και οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποκλείσουν τους γύρω δρόμους, ενώ ένα συρματόπλεγμα στήθηκε κατά μήκος για να εμποδίσει την πρόσβαση.

Παρόν στην έναρξη των εργασιών ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πασιαρδής, η δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μαύρου, δημοτικοί σύμβουλοι και αστυνομικοί διευθυντές.  Όπως εξήγησαν η ώρα επελέγη για να μην υπάρχει κίνηση στους δρόμους, αλλά όπως ήταν φυσικό μόλις μαθεύτηκε η είδηση κατέφτασαν στο σημείο ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά συνεργεία τηλεόρασης, ξένοι και έλληνες δημοσιογράφοι, πολιτικά πρόσωπα και απλός κόσμος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και κυκλοφοριακό αδιέξοδο.

Εν τω μεταξύ από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος κ Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το γεγονός δήλωσε ότι η αυτή η ενέργεια ήταν μονομερής και αυτόβουλη από την κυπριακή πλευρά. Ηταν κάτι που σχεδιάζονταν εδώ και 15 μέρες και είχε στόχο να αποδειχτεί ότι το εμπόδιο για την ομαλή διακίνηση, μέσω της οδού Λήδρας, είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού. «Τώρα» είπε ο κ Παπαδόπουλος, « θα φανεί ότι αν αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα, αν ενισχυθούν τα οικοδομήματα που κινδυνεύουν με κατάρρευση και αν επιτραπεί να ελεγχθεί αν υπάρχουν ναρκοπέδια, όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, τότε μπορεί να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Ισχύει ακόμα η πρόταση για απαγκίστρωση στρατευμάτων σε απόσταση εκατό μέτρων από τα δύο οδοφράγματα, καθώς και η ολική απαγκίστρωση όλων των στρατευμάτων από εντός των τειχών της Λευκωσίας».

Η πρόταση έχει επανειλημμένα γίνει και προς τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μόλερ. Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις οι εργασίες για την πλήρη κατεδάφιση θα ολοκληρωθούν θα τις πρωινές ώρες.

 

emailme.gif Στείλτε τη σελίδα αυτή σ’ ένα φίλο
printerfriendly.gif Έτοιμο για εκτύπωση

  Πρώτη είδηση
Η τελευταία τηλεμαχία

  Άλλες ειδήσεις
Πτωτική η πορεία των χρηματαγορών
Συμφωνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απο το Ιράκ
Νεκρός υπαρχηγός της Αλ Κάιντα
Νέα Υόρκη: Προτάσεις για την αντιπετώπιση της οικονομικής κρίσης
Σημαντική ανάμειξη Αμερικανικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών
Ράις: Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για συμφωνία στη Μέση Ανατολή μέχρι το τέλος του χρόνου
Παρασκηνιακές προσπάθειες για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Weaver
Σε κλιμάκωση η βία στο Αφγανιστάν δηλώνει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ
Ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος Έλληνας;
Το Νόμπελ Οικονομίας στον Πωλ Κρούγκμαν 
Αποκαθίστανται επιθεωρήσεις πυρηνικών εγκαταστάσεων Βόρειας Κορέας
Το ΑΗΙ τηρεί μια θλιβερή επέτειο στον Λόφο του Καπιτωλίου
Περιεκτική αντιτρομοκρατική στρατηγική του Πακιστάν
Συνέντευξη Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη στη Ουάσιγκτον
Σε 15 μόνο χώρες το 75% των αναλφάβητων
Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς ενημερώνει το Κογκρέσο